Mozaïek op school

Mozaïek is een zeer geschikte creatieve activiteit voor leerlingen op school. Door een kunstwerk op het schoolplein zelf te laten maken wordt hun binding en betrokkenheid met hun schoolomgeving groter. Ook een gezamenlijk kunstwerk als afscheidsgeschenk aan de school of als deel van een studieproject in combinatie met een lezing is een onvergetelijke (kunst)educatieve ervaring.

Psyche, Amsterdamse Lyceum, Juni 2015

Het plafond rondom de tombe van Santa Constanza in Rome is prachtig versierd, onder andere met de figuur van Psyche – de personificatie van de ziel. Als voorbereiding op hun reis naar Rome hebben de leerlingen van het Amsterdamse Lyceum een kopie gemaakt van de gevleugelde figuur:

DSCN1067

Cave Canem uit Pompeï – Comenius college, Maart 2015

Pas op voor de hond! wie kent deze boordjes niet? in Pompeï komt zo’n waarschuwing op een mozaïekvloer van een woonhuis. In het Comenius College in Hilversum hebben de leerlingen een kopie hiervan gemaakt, als deel van ‘Dag van de Klassieken’. En met fantastisch resultaat:

hond

Het paard van Ostia – Amsterdamse Lyceum, Mei 2014

De leerlingen van het Amsterdamse Lyceum gaan naar Rome. Als voorbereiding op hun reis hebben ze een replica gemaakt van een detail uit een van de bekendste zwart-en-wit mozaieken in de buurt van Rome: het badhuis van Neptunus te Ostia uit de tweede eeuw. In twee groepen van 15 leerlingen ieder, hebben ze binnen twee middagen de hele paardenkop van Amfitrite nagemaakt.

Paard_1

Ter vergelijking – hieronder het origineel:

Ostia Antica, ancient Roman harbour city

Mozaiek in het hof – Comenius college, Hilversum, Maart 2012

banken comeniuscollege

Deze twee mozaïekbanken zijn onder mijn begeleiding gemaakt door leerlingen van het Comenius college in Hilversum. Ingelegd met klimaatbestendig materialen, versieren ze een besloten tuin op het schoolterrein.

 

 

 

Leave a Reply