Cultuurreis Israël en Jordanië

    

8 daagse Kunst- en Cultuurreis Israël en Jordanië ‘ontdekkingstocht door de woestijn’

o.b.l. Dr. Diklah Zohar met Labrys

19 t/m 26 april 2020

Israël en Jordanië kennen een lange, gedeelde geschiedenis. Egyptenaren, Babyloniërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen – ze waren er allemaal. De vele opgravingen en monumenten getuigen hiervan. We dwalen door het roomwitte Jeruzalem, met zijn schaduwrijke steegjes en talrijke heiligdommen, en het rozerode Petra, met zijn imposante, in de rotsen uitgehouwen graven. De Dode Zee en de prachtige woestijnen van Negev en Wadi Rum dragen flink bij aan de reiservaring.

dag 1, zo 19-04

Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Tel Aviv. Aansluitend transfer naar Jeruzalem en eerste kennismaking met de stad. Twee overnachtingen.

dag 2, ma 20-04

De oude stad. We beginnen met de citadel, nu het stedelijk historisch museum. Wandeling vanaf de Jaffapoort via de soek naar de Heilig Grafkerk. We bekijken ook de Romeinse cardo en de opgravingen van de Herodiaanse wijk. Uiteraard slaan we de Klaagmuur niet over.

dag 3, di 21-04

Vroeg vertrek richting de Dode Zee om de rotsvesting Massada te bezichtigen, het voormalige paleis en de vesting van Herodes de Grote. Het was oorspronkelijk uitsluitend toegankelijk via een smal pad, maar wij nemen de kabelbaan. Door de heuvelachtige Negevwoestijn rijden we naar de Maktesh Ramon voor een spectaculair uitzicht. In de woestijn zijn de sterren op hun helderst. Het is vannacht een maanloze nacht. We genieten dus waarschijnlijk optimaal van de sterrenpracht!

dag 4, wo 22-04

We maken een prachtige tocht door het Timnapark, waar in de Egyptische tijd koper werd gewonnen. Op de Slavenheuvel liggen nog de resten van smeltovens; ertegenover, aan de voet van de Zuilen van Salomo, de ruïnen van een Egyptische tempel. Aansluitend rijden we door naar het Jordaanse Akaba aan de Rode Zee.

dag 5, do 23-04

Matineus vertrek, om in de Wadi Rum de Jordaanse woestijn in optima forma te beleven. Dit is de plek waar Lawrence of Arabia in 1917 en 1918 de Arabische opstand voorbereidde. Petra, de oude hoofdstad van de Nabateeërs, is gelegen tussen de rozerode rotsen en wordt bereikt via een smalle kloof, de siq. Aan het einde hiervan bevindt zich het bekendste monument: de ‘schatkamer’. Ook zien we het museum, het theater en imposante graven, die zeer tot de verbeelding spreken. In de centrale stad komen we overblijfselen tegen van wat ooit winkels, tempels en paleizen met schitterende tuinen waren. We leren ook meer over het bijzondere, uitgebreide waternetwerk. Een overnachting in Wadi Musa, het dorp aan de poorten van Petra.

dag 6, vr 24-04

Langs de Koningsweg, een schilderachtige oude handelsweg, reizen we noordwaarts naar Madaba. In de Sint-Joris-kerk aldaar zien we de mozaïekvloer met een van de oudste kaarten van het gebied. Vanaf de berg Nebo keek Mozes uit over het beloofde land. Aansluitend rijden we door naar ons hotel bij Amman.

dag 7, za 25-04

Naar het Meer van Galilea. In Tabgha zien we de Broodvermenigvuldigingskerk. Het gebouw verrees op de resten van een vijfde-eeuwse voorganger, waarvan de mozaïekvloer nog deels bewaard is. Iets verderop liggen de resten van het oude Kafarnaüm waar de kerk, ook bekend als ‘het huis van Petrus’, pal naast de synagoge staat. De vierde-eeuwse synagoge van Hammath-Tiberias heeft bijzondere mozaïeken.

dag 8, zo 26-04

Na een kort bezoek aan het Romeinse Caesarea rit naar Tel Aviv en directe lijnvlucht naar Amsterdam.

Vervoer ter plaatse

De rondreis door beide landen wordt uitgevoerd met een moderne, comfortabele touringcar voorzien van airconditioning.

Hotels

Overnachtingsplaatsen: Jeruzalem (2 nachten) – Mitzpe Ramon (1 nacht) – Akaba (1 nacht) – Petra (1 nacht) – Amman (1 nacht) – Kibboets Hotel (1 nacht). Het verblijf vindt plaats in goede viersterrenhotels.

Maaltijden

Op deze reis zijn alle diners inbegrepen bij de reissom. De meeste diners vinden plaats in het hotel. De lunches zijn op eigen gelegenheid.

Reissom

t/m 4 februari 2020: € 2995
vanaf 5 februari 2020: € 3095
toeslag eenpersoonskamer: € 695

Meer informatie en inschrijving: https://labrysreizen.nl/reizen/israel-jordanie